SAKURA DROPS

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お茶漬け ~ A Modest Food ~

I woke up at 11 am.
Though it's nearly noon, my mouth, throat or stomach wouldn't accept ordinary rice or even cereal despite my appetite from healthy body.
Maybe it's because of the heat in the air, or the fatigue from last night.
But I found a solution.

 

お茶漬け ( ochaduke or 'rice with tea') is one of common foods in Japan.
People often eat it after drinking to meet their appetite, or simply when they don't feel like eating though they know that they have to.
This modest dish is made by pouring green tea or dashi ( fish/ sea weed broth) over boiled rice.
You add toppings on it according to your preference : umeboshi ( salted Japanese apricot) , konbu ( salted sea weed ) , salted grilled salmon, and the like...
You slurp the watery rice dish up in a short time even when you are reluctant to eat.

 

This simple dish lets you calm down when you get confused.

 

 

 

 

 

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午前11時に目が覚めた。
もうすぐお昼の時間で、健康な体からの空腹を感じるにも関わらず、私の口、喉、胃袋は通常のごはんやシリアルでさえ受け入れようとしなかった。
おそらく、気温が高いのせいか、昨夜の疲れのせいだろう。
しかし、私は解決策を見つけた。

 

「お茶漬け」は、日本では一般的な食事の一つである。
お酒を飲んだ後の空腹を満たしたい時や、食べなければいけないと分かっているのに食べたくない時、によく食される。
この質素なお茶漬けという料理は、お茶やダシ(魚や海藻のダシ)を焚いたご飯にかけて作られる。そこに好みのに合わせてトッピングをかける。例えば、梅干しや昆布、塩焼き鮭等だ。
食べるが億劫な時でも、お茶漬けは短時間ですすって、食べきってしまう。

 

この質素な料理は、複雑な気持ちを落ちつかせてくれる。